Prebiotyki i Probiotyki

Probiotyki są wyselekcjonowanymi szczepami mikroorganizmów, które podawane w odpowiedniej dawce, wywierają na organizm korzystny wpływ. Stosowanie szczepów probiotycznych ma na celu zwiększenie korzystnych mikroorganizmów jelitowych, a zmniejszenie liczebności bakterii szkodliwych dla zdrowia.

Powszechnie wiadomo, że odporność człowieka wywodzi się z jelit, dobra flora bakteryjna bytująca w naszych jelitach buduje podstawy zdrowego organizmu. Niestety szybkie tempo życia codziennego, stres, używki, żywność przetworzona czy antybiotyki obniżają poziom korzystnych bakterii jelitowych. W tych warunkach niezbędne jest wsparcie naszego organizmu poprzez regularne uzupełnianie bakterii probiotycznych w naszym organiźmie.

Prebiotyki to składniki pokarmowe (głównie oligosacharydy) oporne na działanie enzymów trawiennych, stymulujące rozwój mikroflory jelitowej. Prebiotyki stanowią pożywkę dla probiotyków w procesie fermentacji. Dzięki prebiotykom, bakterie fermentacji mlekowej (probiotyki) mogą prowadzić przemiany (fermentacja, hydroliza), których produkty (tj. dwutlenek węgla, azot, kwas masłowy, octowy) hamują rozwój bakterii chorobotwórczych.

Probiotyki i Prebiotyki są szczególnie polecane w przypadku występowania zaparć, biegunki poantybiotykowej, wirusowej, alergii pokarmowej, nietolerancji laktozy, chorób jelit, zapaleniu dróg moczowo - płciowych, podwyższonym poziomie cholesterolu.

Synbiotyki to połączenie probiotyku i prebiotyku, których właściwości lecznicze służą przywróceniu właściwej flory bakteryjnej w jelitach.

Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą i zachęcamy do kontaktu.

Polityka Prywatności